AutoChecken.com is niet aansprakelijk voor (gevolg)schade die voortkomt uit het gebruik van deze site, dan wel uit fouten of ontbrekende informatie op deze site. Copyright © 2020 AutoChecken.com. Alle rechten voorbehouden.
Inhoudsopgave
Vaak staat een segment classificatie (auto klasse) of letter aangeduid bij auto’s. Maar wat betekend het eigenlijk en waar staan die auto segmenten nu precies voor?
Een segment of autoklasse is een classificatie van auto’s naar verkoopprijs en grootte. Personenauto’s worden onderverdeeld in segmenten. Autoklassen worden ook gebruikt bij de verkoop en vergelijking van automerken.
Een dergelijke classificatie is niet gebaseerd op strenge richtlijnen, volgens de Europese Commissie: “De grenzen tussen segmenten worden vertroebeld door andere factoren dan de grootte of de lengte van de auto’s. Deze factoren bestaan uit de prijs, het imago en het aantal extra accessoires. Ook de neiging om meer opties zoals ABS, airbags, centrale vergrendeling etc. in kleine auto’s aan te bieden, maken de traditionele segmentatie nog meer onzuiver.“
De volgende segmenten worden in Nederland gehanteerd:
De miniklasse (ook wel “submini” of “stadsauto” benoemd) is de autoklasse waarin de kleinste en goedkoopste auto’s vallen. Bijvoorbeeld:
De compacte klasse (ook wel economy klasse genoemd) is een autoklasse waarin de kleinere en goedkopere auto’s vallen. De auto’s uit deze klasse zijn meestal een hatchback. Bijvoorbeeld:
De autoklasse waarin de auto’s vallen die kleiner en goedkoper zijn dan de auto’s uit de middenklasse. Vaak zijn de auto’s in dit segment hatchback-modellen, hoewel ook de stationwagen-variant vaak voorkomt (en verkocht wordt). Bijvoorbeeld:
De middenklasse volgt op de compacte middenklasse. Doorgaans wordt een auto uit de middenklasse een middenklasser genoemd. Bijvoorbeeld:
Een autoklasse waarin de duurdere en grotere auto’s vallen (ook wel executive klasse genoemd). Bijvoorbeeld:
De topklasse (ook wel Luxury genoemd) is een autoklasse waarin de duurste, meest luxueuze en grootste auto’s vallen. Bijvoorbeeld:
Sportieve modellen die meestal van het type auto Gran Turismo (meestal afgekort tot GT) zijn. Van origine bedoeld om grote afstanden op hoge snelheid te kunnen afleggen. Het is een sportieve wagen die, in tegenstelling tot een echte sportwagen, niet volledig gericht is op prestaties. Ook comfort is erg belangrijk. De vering en demping is ‘zacht’ genoeg om voor passagiers comfortabel te zijn en ‘hard’ genoeg om op hoge snelheid stabiel op de weg te liggen. Bijvoorbeeld:
Auto’s die gericht zijn op een sportieve rijstijl (snelle acceleratie, hoge topsnelheid). Een sportauto is meestal uitgevoerd als coupé, maar ook vaak als cabrio of targa leverbaar. Bijvoorbeeld:
Een limousine (ook vaak limo genoemd) is doorgaans een luxe-auto, die verlengd is of waarvan de passagiers gereden worden door een chauffeur. De chauffeur zit meestal door een raam of tussenschot afgescheiden van de passagiers (die doorgaans donkere ramen hebben). Bijvoorbeeld:
Een MPV (multi-purpose vehicle) is een auto met veel ruimte en een hoge instap. Meestal zijn ze wel gebouwd op de bodemplaat van een personenauto. In Amerika ook wel minivan genoemd. Bijvoorbeeld:
Deze klasse volgt op de Medium MPV’s (multi-purpose vehicle) en bevat auto’s die groter en duurder zijn. Bijvoorbeeld:
De sports utility vehicle (SUV) is een auto met in de meeste gevallen een combinatie van off-road vierwielaandrijving (4 wheel drive), een verhoogde bodemvrijheid en de capaciteit om passagiers te vervoeren. Bijvoorbeeld:
Deze klasse volgt op de Lower SUV’s (sports utility vehicle) en bevat auto’s die groter en duurder zijn. Bijvoorbeeld:
Bestelauto’s (ook wel bestelwagen of bestelbus genoemd), is een auto bedoeld voor het vervoeren van goederen en spullen. Grotere bestelbussen zijn gekenmerkt door de modulaire chassis, waardoor verschillende lengtes, hoogtes en opbouwen mogelijk zijn. Deze bestelbussen zijn vaak in allerlei varianten leverbaar: met of zonder cabine, kipper, koelombouw, boxline, laadbak, etc. Bijvoorbeeld:
Auto’s uit de zogenaamde C- en D-middenklassen werden voornamelijk verkocht tot een aantal jaar geleden. Het aandeel van deze auto’s nam af, vooral ten gunste van auto’s uit de A- en B-segmenten (de wat kleinere auto’s). Het aandeel van de middenklassers in de nieuwverkoop bedroeg in 2005 nog 40%. In 2019 is dat aandeel gezakt tot 31%. Vergeleken met het aandeel van de A- en B- auto segmenten met 32% zijn de verkopen nagenoeg hetzelfde. Het L-segment Op de derde plaats volgt het L-segment met 28%.