Hoe kun je de autowaarde bepalen?

Veel mensen vragen zich af hoe je de autowaarde kunt bepalen. Hoe weet jij of je niet teveel betaald?

De prijs die je betaald ligt er voornamelijk aan of je een nieuwe wilt of toch voor een occasion gaat.

Daarna bepalen andere factoren de prijs, maar ook of de auto schade had en het aantal gereden kilometers. Hieronder staan ze allemaal!

Autowaarde bepalen

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in de nieuwprijs. Omdat deze factoren universeel zijn gelden ze ook voor alle andere modellen en merken. Deze zijn:

  1. De uitvoering van de auto
  2. De leeftijd
  3. Aantal deuren
  4. Type brandstof (Benzine, Diesel, Elektrisch)
  5. Opties waarmee de auto is uitgerust
  6. Of het een automaat is of handgeschakeld

De uitvoering van de auto is één van de belangrijkste elementen dat de prijs van de auto bepaald.

Autowaarde bepalen bij tweedehands

Bij tweedehands auto’s spelen deze extra factoren ook een belangrijke rol:

  1. Of de auto origineel Nederlands geleverd, of geïmporteerd uit het buitenland is
  2. Conditie / Staat van de auto
  3. Schadeverleden en onderhoud geschiedenis
  4. De kilometerstand en of deze wel klopt (niet mee gesjoemeld is)
  5. Aantal eigenaren
  6. Of het onderhoudsboekje en de handleiding aanwezig is
  7. Of de reservesleutel of tweede sleutel aanwezig is

TIP: Bij de RDW kan je het aantal eigenaren opzoeken op basis van kenteken. En met een uitgebreide kenteken check zie je ook welke soort eigenaren dit zijn geweest en voor hoe lang. Bijvoorbeeld hoeveel particulier, hoeveel zakelijk etc.

Autowaarde met schadeverleden

Een belangrijke factor voor de autowaarde van occasions is zoals boven ook aangegeven of de auto schade heeft gehad.

Niet alleen voor de waarde trouwens. Afhankelijk van de opgelopen schade betekend het ook toekomstige extra onderhoud kosten. Ook kan het invloed hebben op de veiligheid en betrouwbaarheid van de gebruikte auto. Erg belangrijk om daar zeker van te zijn.

Autoschade
1 op de 5 auto’s met schade is betrokken bij een kop-staartbotsing… (Foto: Pixabay)

Schade checken

Volgens autoverleden.nl lopen er gemiddeld elke dag 300 tot 500 auto’s schade op in Nederland. Dat is per jaar dus tussen de 100.000 en 182.000 auto’s met schade erbij!

Met een schade check voorkom je dus een miskoop!

Uit onderzoek van verzekeraar Allsecur (tegenwoordig Allianz Direct) blijkt zelfs dat maar liefst 1 op de 4 automobilisten schade rijdt.

De twee meest voorkomende vormen van schade zouden volgens datzelfde onderzoek zijn:

  • Rijden tegen een stilstaand object (lantaarn, paal, boom): 40%
  • Kop-staartbotsing: 20%

Dat zien significante aantallen. Zeker de moeite waard dus om te checken of de auto schade heeft gehad. In werkelijkheid ligt het aantal waarschijnlijk hoger, omdat lang niet iedereen schade bij de verzekeraar zou melden in verband met invloed op de premie.

De kans op schade bij occasions is dus aanzienlijk.

TIP: Vraag een gedetailleerd schade rapport via autoverleden.nl (€ 9.90) aan. Hiermee weet je direct of en welke schade die gebruikte auto heeft gehad! In combinatie met de datum, plek en ernst van de schade en de schade kosten heb je een duidelijk overzicht.

Met een niet goed geld terug garantie, en ook een aankoop advies. Zo kun je heel makkelijk een miskoop voorkomen!

Geïmporteerde auto’s op schade checken

Bij geïmporteerde auto’s is het nog minder duidelijk of de auto schade heeft gehad. In dat geval kun je het chassisnummer (in het buitenland ook wel VIN nummer genoemd) opvragen aan de eigenaar. Daarmee kan je een chassisnummer check doen bij autoverleden.nl.

Dan zie je direct de buitenlandse autohistorie, kilometerstand registratie en eventuele schade! Niet alleen voor Duitse auto’s maar voor 16 Europese landen en Amerika. Indien je geen chassisnummer hebt of kan navragen dan kun je ook de buitenlandse kenteken check proberen.

Het is erg geruststellend om te weten of de auto die jij wil kopen in het verleden schade heeft gehad. En hoe ernstig deze schade was, waar deze zich bevond en de daarmee gemoeide schade kosten. Zodat je een miskoop voorkomt of een betere onderhandelingspositie hebt.

Onderhoudshistorie beïnvloed ook de autowaarde

Bij het kopen van een occasion is het ook belangrijk om te weten of de auto goed onderhouden is.

Zo ja dan is de kans op toekomstige reparaties namelijk een stuk kleiner dan bij slecht onderhouden auto’s. Zodat je niet voor onverwacht hoge reparatie kosten komt te staan.

Het is dus de moeite waard om de auto te checken op groot/belangrijk onderhoud.

Auto onderhoud
Of de auto goed onderhouden is beïnvloed de autowaarde. (Foto: Freepik)

Hoe achterhaal ik de onderhoudsgeschiedenis van een auto?

Er zijn een aantal manieren.

Zo kun je het onderhoudsboekje raadplegen van de auto. Deze dient te allen tijden aanwezig te zijn bij auto’s die tweedehands verkocht worden. Indien er geen onderhoudsboekje aanwezig is, kun je eigenlijk al gelijk twijfels hebben over de onderhoudshistorie van de auto.

In het onderhoudsboekje staan verschillende zaken beschreven en vormt de APK geschiedenis. Met name staat beschreven:

  • Om de hoeveel kilometer de auto een (grote of kleine) beurt nodig heeft
  • Of er bijzonderheden waren tijdens deze controles (of juist niet)
    Oftwel de technische staat van de auto op dat moment
  • De kilometerstanden op momenten (datums) van controles

TIP: Let bij geïmporteerde auto’s extra op het onderhoudsboekje.

Bij een geïmporteerde auto kan het namelijk onduidelijk zijn of er belangrijk onderhoud is uitgevoerd. Zoals of de distributieriem wel vervangen is bij de juiste kilometerstrand. Of dat de auto bij de dealer is geweest bij eventuele terugroep acties.

Het kost alleen wel wat moeite om het onderhoudsboekje te achterhalen / fysiek in te zien bij het aanschaffen van een auto.

Een wat meer toegankelijkere manier is om online via verschillende websites de volledige onderhoudsgeschiedenis op te vragen op basis van het kenteken.

Via autoverleden.nl kun je het verleden van een auto opvragen. Ook het onderhoud / apk-verleden en uitgevoerde reparaties of advies punten. Met een niet goed geld terug garantie en een aankoop advies.

Kilometerstand en mogelijke fraude

De waarde van de auto wordt natuurlijk ook sterk beïnvloed door de gemaakte kilometers. Het is één van de belangrijkste factoren.

Maar hoe weet je hoeveel kilometers “te veel” zijn voor een auto? Of juist weinig? Of gewoon normaal/gemiddeld? Gelukkig zijn er manieren om hier makkelijk antwoord op te hebben specifiek voor elk kenteken.

TIP: Zo kun je via autoverleden.nl de huidige km stand opvragen en checken. Het wordt ook meteen zichtbaar vergeleken met het gemiddelde aantal gereden kilometers van hetzelfde soort/type auto uit hetzelfde bouwjaar. Ideaal!

Via diezelfde site krijg je daarnaast ook een aankoop advies voor die auto, en je ziet de dagwaarde, advies aankoop prijs enzovoort. Heel handig om te gebruiken in de zoektocht naar jouw nieuwe auto.

Tellerstand fraude

Oke, nu weet je of de auto weinig, veel of gemiddeld heeft gereden en ook wat de autowaarde is ten opzichte van de gereden kilometers.

Maar hoe weet je of die tellerstand eigenlijk überhaupt wel klopt en wat zijn de eventuele gevolgen?

Het is goed om te checken of de kilometerstand van de auto wel klopt. Indien er gemanipuleerd is met de tellerstand, dan kost het volgens de ANWB jou namelijk € 1.500,- euro gemiddeld aan schade. De auto is namelijk duurder in aanschaf en in onderhoud dan je zou denken op basis van de gemanipuleerde tellerstand.

De waarde bij het verkopen in de toekomst zakt natuurlijk ook meer dan je had verwacht indien de tellerstand niet blijkt te kloppen.

Volgens onderzoek (zie hieronder) is de tellerstand bij aangetoonde manipulatie gemiddeld tussen de 10.000 en 50.000 kilometer teruggedraaid. Dat is aanzienlijk!

Met een kilometer check kun je een controle laten uit voeren op basis van een actuele tellerstand. Deze wordt vervolgens vergeleken met eerdere km registraties bij de RDW. Indien ze elke keer hoger / oplopend zijn, dan oordeelt de RDW dat de kilometerstand logisch is.

Tellerrapport

Heb je twijfels bij het aanschaffen van een auto of de tellerstand wel in orde is? Je kan aan de eigenaar van de auto vragen of diegene bij de RDW een “Tellerrapport” wilt aanvragen.

Hiermee zie je de volledige kilometerstand registratie geschiedenis. Dat kan de eigenaar of houder van elke Nederlandse auto makkelijk en gratis online doen bij de RDW via deze pagina. Als je zelf jouw auto wilt verkopen is dat ook een goed idee om te doen voor geïnteresseerde kopers.

KM Stand bij import auto’s checken

Als de auto geïmporteerd is, valt er als consument eigenlijk niks te checken over de kilometerstand.

TIP: Tenzij je toegang hebt tot de tellerstanden in het fysieke onderhoudsboekje of keuringsrapporten. Dan kun je deze handmatig goed controleren op onregelmatigheden.

In Nederland is het namelijk wettelijk geregeld dat de kilometerstand geregistreerd wordt bij onderhoud en dergelijke. Maar dat is in het buitenland heel anders.

De RDW geeft om die reden ook geen oordeel van de kilometerstand wanneer deze geïmporteerd is.

Volgens onderzoek van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) en de RDW is er met 10% van geïmporteerde auto’s uit Duitsland met zekerheid gesjoemeld met de kilometerstand. Met zekerheid. Het aantal stijgt naar 21,6% waar het niet zeker was, maar er waarschijnlijk sprake is van tellermanipulatie van alle onderzochte auto’s.

Dat zijn aanzienlijke getallen. Vooral als je bedenkt dat meer dan de helft van alle import auto’s uit Duitsland komen..

Wat is mijn auto waard?

Autowaarde
Wat is jouw (toekomstige) auto waard? (Foto: Freepik)

TIP: Via de ANWB Koerslijst kun je gedetailleerde informatie vinden over hoeveel de actuele koers / dagwaarde is.

Zo weet je direct hoeveel die 2e hands auto nou echt waard is die te koop staat. Of de waarde van jouw eigen auto indien je die wilt verkopen.

Dat is wat ons betreft de meest officiële en onpartijdige manier.

De ANWB Koerslijst neemt namelijk ook verschillende bovengenoemde factoren mee in de koerslijst. Zoals onder andere bouwdatum, aantal deuren, brandstofsoort en huidige kilometerstand. Je kunt zoeken op merk en type, maar ook op specifiek kenteken.

Weet jij wat de auto die je wilt kopen echt waard is? Wat is voor jou de belangrijkste reden om de autowaarde te checken? Laat het weten in de reacties hieronder!